8. marraskuuta 2015

Tulevaisuuden arabi: Lapsuus Lähi–idässä (1978–1984)

Riad Sattouf


WSOY, 2015

Alkuperäisteos: L'Arabe du futur. Une jeunesse au Moyen-Orient

Suomentanut: Saara Pääkkönen


Tulevaisuuden arabi on ranskalais-syyrialaisen Riad Sattoufin omaelämänkerrallinen sarjakuvaromaani. Sattouf kuvaa perheensä elämää iskevällä tummalla huumorilla. Perheen isä on syyrialainen idealisti, joka uskoo panarabialaiseen aatteeseen ja haluaa kasvattaa pojastaan tulevaisuuden arabin. Opiskellessaan Ranskassa hän tutustuu ranskalaiseen vaimoonsa. Perhe asuu vuoroin Gaddafin Libyassa, Ranskan maaseudulla ja Syyriassa isän lapsuuden kylässä. Kerran toisensa jälkeen idealistiset aatteet törmäävät todellisuuteen, eikä isä löydä, mitä etsii. Äiti jää sivuhahmoksi, hän on mukana taustalla enimmäkseen myöntyen miehensä ideoihin.

Sarjakuva kerrotaan lapsen näkökulmasta, josta aikuisten tavat – kulttuurista riippumatta – vaikuttavat usein selittämättömiltä, mutta joihin hän sopeutuu parhaansa mukaan. Pikkupojan katse antaa vinkeän avoimen tarkkailevan näkökulman.

Sattoufilla on vähäeleinen piirrustustyyli, jossa mustavalkoista kuvaa elävöittää korostusvärin, joka muuttuu aina eri maita kuvatessa eriväriseksi. Esimerkiksi Libya on vihreä. Tulevaisuuden arabi on kiinnostavaa luettavaa. Sarjakuvan toinen osa ilmestyy suomeksi 2016.


Osallistun kirjalla HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteeseen.

30. Sarjakuva-albumi tai -romaani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti