9. lokakuuta 2015

Yön sydän on jäätä

Virpi Hämeen-Anttila


Otava, 2014

Virpi Hämeen-Anttilan esikoisdekkari Yön sydän on jäätä aloittaa uuden historiallisen dekkarisarjan. Kirjassa liikutaan 1920-luvun Helsingissä. Sisällissodan jälkeisessä Suomessa poliittinen ilmasto on epävakaa, punaisten ja valkoisten väliset vihamielisyydet kiristävät ihmisten välejä ja kieltolaki on voimissaan.

Päähenkilö on harrastelijasalapoliisi Karl Axel Björk, joka päivisin toimii valtion virkamiehenä ja vapaa-ajallaan ratkoo rikoksia. Kun Vesilinnan juomavesisäiliöstä löytyy entisen jääkärin ruumis, saa Björk ratkottavakseen ensimmäisen murhansa. Björkin vanha ystävä on korkea-arvoinen poliisi, joka ottaa mielellään vastaan apua ja jakaa auliisti tietonsa Björkin kanssa. Tapauksen tutkinta kuljettaa Björkiä pitkin Helsinkiä. Välillä ollaan hienoissa ravintoloissa ja huviloissa, välillä yömajassa, työläisasumuksissa tai muotiliikkeessä.

Kirja on kiinnostavimmillaan ympäristön- ja ajankuvauksena. Karl Axel (Kalle) Björk on kiinnostava hahmo. Dekkarina Yön sydän on jäätä on heppoinen. Siitä puuttuu jännitystä ja vauhtia. Hämeen-Anttila kirjoittaa hienoa ja pikkutarkkaa ajankuvaa, joka uhkaa tukehduttaa koko dekkarijuonen. Kun nyt ensimmäisessä onsassa on tutustuttu keskeisiin henkilöihin, ehkä sarja pääsee seuraavassa osassa paremmin vauhtiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti