11. syyskuuta 2015

Tove Jansson: sanat, kuvat, elämä

Boel Westin


Schildts & Söderströms, 2013

Alkuteos:Tove Jansson: Ord, bild, liv

Suomentanut: Jaana Nikula

Tove Janssonin elämänkertaa varten Boel Westin sai tutustua Tove Janssonin yksityisiin papereihin, kirjeisiin, päiväkirjoihin ja luonnoksiin. Lainausten kautta Tove Janssonin ääni pääsee esiin kirjassa. Hän miettii paljon työtään ja tekee uusia versioita kirjoistaan ja maalauksistaan. Boel Westin on arkiston kautta päässyt seuraamaan työn etenemistä ja kehittymistä pikkutarkasti. Kirja painottuu Tove Janssonin taiteeseen – sanoihin ja kuviin – enemmän kuin elämään.

Kirjan myötä esiin tulee muutakin kuin muumien luoja ja taitelijakodin tytär, Tove Janssonin muotokuva monipuolistuu. Koko elämänsä ajan Tove Jansson kamppaili halun ja vapauden sekä velvollisuuksien välillä. Muumit jättivät varjoonsa Toven uran maalarina ja teettivät paljon työtä. Vaikka veli Lars lopulta otti hoitaakseen sarjakuvan piirtämisen, tahtoi Tove aina vastata itse lukijoiden kirjeisiin ja hoiti itse muumituotteisiin liittyvät tehtävät.

Luin kirjaa hitaasti, pätkissä ja mietiskellen. Teksti on rauhallista ja helposti lähestyttävää. Itse olisin mielelläni suonut kirjan painottavan hieman enemmän myös elämän osuutta.

Tove Jansson: sanat, kuvat, elämä piirtää tarkan ja herkkävireisen kuvan Tove Janssonista ja tämän lähipiiristä. Se on ensiluokkainen ja perusteellinen elämänkerta.  


Osallistun kirjalla HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteeseen.

22. Muistelmateos tai elämänkerta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti