28. syyskuuta 2015

Rekonstruktio

Raud, Rein


Like, 2015

Alkuteos: Rekonstruktsioon

Suomentanut: Hannu Oittinen

Rein Raud on virolainen kirjailija ja Japaniin erikoistunut kulttuurin ja kirjallisuuden tutkija. Rekonstruktio on Raudin ensimmäinen (mutta toivottavasti ei viimeinen) suomennettu teos. Se on koskettava tarina, jossa yhden henkilön kertomat pienet tarinat kietoutuvat Viron lähihistoriaan.

Enn Padrik on kuolemansairas mies, joka diagnoosin saatuaan alkaa selvittää tyttärensä Annin viisi vuotta aiemmin tapahtunutta kuolemaa. Anni kuoli uskonnollisessa joukkoitsemurhassa taitelilijatalossa Viljandimaalla. Neljä nuorta aikuista löydettiin palavasta talosta kuolleina. Päidensä alla heillä oli pienet matkalaukut ja käsissä kirje, jossa sanottiin heidän olevan valmiita astumaan jumalansa eteen. Isä yrittää ymmärtää, mitä tapahtui, mikä ajoi tyttären kuolemaan.

"Tämä tarina ei kerro minusta", sanoo Enn Padrik, mutta lopulta kirja kertoo juuri hänestä. Tavallisesta miehestä, joka piti työstään, eteni normaalia vauhtia, mutta oli vailla mainittavaa kunnianhimoa. Avioliitto Mairen kanssa, jonka vanhemmat olivat sen verran hyvässä asemassa, että heidän kauttaan Enn ja Maire saivat pieniä etuja Neuvosto-Virossa. Anni oli perheen ainokainen, ihannelapsi. Aikuistuessaan hän lähtee opiskelemaan Pariisiin. Siellä kuitenkin tapahtuu jotain. Anni keskeyttää opintonsa ja palaa Viroon, jossa hän lopulta ajautuu taiteilijataloon, jossa hän ajautuu kohtalokkaaseen tekoonsa.

Enn etsii käsiinsä ihmisiä, jotka olivat tunteneet Annin ja kyselee heiltä tämän asioista. Keskustelujen yhteydessä alkaa auki keriytyä tarina, jonka edetessä Enn tajuaa, kuinka kauas tyttärestään hän olikaan ajautunut. Tapahtumat etenevät hiukan salapoliisiromaanin tapaan, mutta kyseessä ei ole dekkari. Kyseessä on matka, jolla Enn Padrik yrittää rekonstruoida Annin kuolemaan johtaneet tapahtumat. Samalla hän käy läpi omaa elämäänsä tietäessään kuolevansa pian. Enn Padraikin tarinan edetessä avautuu näköala kolmen sukupolven arkielämään Virossa.

Kirja käsittelee monia asioita: ihmisen henkilökohtaista vapautta, uskoa ja fundamentalismia. Lopulta ihminen voi mennä äärimmäisyyksiin, missä tahansa asiassa oli kyse aatteesta, uskonnosta tai ilmastonmuutoksesta. Kirjan lopussa päähenkilö tulee siihen tulokseen, ettei ole niin väliä, mihin uskoo, vaan se millaiseksi ihmiseksi usko tekee. Lopulta pitäisi vain yrittää tulla paremmaksi ihmiseksi.

Rekonstruktio sisältää paljon filosofisia ja uskonnollisia pohdintoja käymättä raskaaksi ja hylkäämättä juonta. Dialogi on sujuvaa ja aidon tuntuista. Rein Raud yrittää ymmärtää henkilöitään tuomitsematta heitä. Pidin tästä kirjasta kovasti. Se voitti vuonna 2012 Viron Kulttuurirahaston vuosipalkinnon, joka vastaa merkittävyydeltään Finlandia-palkintoa.

Kirjailijaa googlatessani törmäsin kiinnostavaan juttuun, siitä kuinka Virossa rahoitetaan kulttuuria. Kaduttaa melkein, etten ole osallisunut viinaralliin.
Osallistun kirjalla HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteeseen.

13. Kirja, joka on voittanut merkittävän kirjallisuuspalkinnon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti