28. syyskuuta 2015

Katoava aika

Justin Go


Tammi, 2015

Alkuteos: The steady running of the hour

Suomentanut: Anna Lönnroth

Tristan Campbell on vastavalmistunut yliopistosta, kun hän saa kirjeen englantilaiselta asianajotoimistolta. Tristan matkustaa Englantiin asianajajia tapaamaan ja saa tietää, että 80 vuotta aeimmin tehdyn testamentin perusteella hän voi periä paljon rahaa, mikäli voi todistaa, kuka hänen isoisoäitinsä oli. Aikaa hänellä on vain kaksi kuukautta. Tristan alkaa etsiä todisteita penkomalla erilaisia arkistoja. Etsintä vie hänet Ruotsiin, Saksaan, Ranskaan ja Islantiin. Ranskassa hän tapaa Mireillen ja heidän välillään alkaa varovaisesti versoa romanssi.

Tarina kulkee kahdella tasolla. Tristanin etsinnän rinnalla kerrotaan hänen isoisoäitinsä Imogen Soames-Andersonin ja Ashley Walshinghamin rakkaustarinaa. Imogen ja Ashley tapasivat vain viikkoa ennen kuin Ashleyn on määrä lähteä rintamalle. He ehtivät viettää yhdessä vain yhden kiihkeän viikon.

Ashleyn haavoituttua Normandiassa Imogen rientää kenttäsairaalaan Ranskaan tapaamaan tätä. Imogen kertoo olevansa raskaana ja vaatii Ashleytä karkaamaan kanssaan ja jättämän sodan taakseen. Ashley ei suostu rintamakarkuriksi, mutta kosii Imogenia. Tämä ei kuitenkaan tahdo naimisiin, koska ei usko avioliittoon. Pariskunta riitelee ja Imogen ryntää tiehensä. Myöhemmin Imogen kirjoittaa Ashleylle saaneensa keskenmenon ja katoaa tämän elämästä.

Ennen kuolemaansa Ashley jättää koko omaisuutensa Imogenille tai tämän jälkeläisille. Jos Tristan voi todistaa, että hänen isoäitinsä Charlotten äiti oli Imogen, ei tämän sisar Eleanor, hän voi saada omaisuuden itselleen.

Kirjan eri tasot sopivat hyvin yhteen ja muodostavat vahvan kokonaisuuden. Kiinnostavinta kirjassa ovat historialliset osuudet. Toisaalta Tristanin ja Mireillen romanssi jäi valjuksi. Loppu oli jätetty turhan avoimeksi.

Justin Gon Katoava aika on hyvä esikoisteos ja hieno lukuromaani.Osallistun kirjalla HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteeseen.

3. Vuonna 2015 julkaistu kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti