17. syyskuuta 2015

Kartellin trubaduuri

Yuri Herrera


Sammakko, 2015

Alkuteos: Trabajos del reino

Suomentaja: Einari Aaltonen


Yuri Herreran esikoinen Kartellin trubaduuri on vetävä pieni teos (s.123) nykypäivän Meksikosta, mutta samalla teoksen lyyrinen kieli antaa tarinalle ajattoman sävyn. Kirjassa henkilöt esiintyvät arkkityyppisillä nimillä kuten Kuningas, Taiteilija, Tyttö, Perijä ja Noita-akka. Se on tarina totuudesta, taiteesta ja rakkaudesta.

Köyhä katulaulaja on elättänyt itsensä Meksikon pölyisillä ja auringonpaahtamilla kaduilla ja kapakoissa siitä lähtien kun hänen vanhempansa – ensin isä ja sitten äiti – hävisivät (Yhdysvaltain) rajan taa. Eräänä päivänä hänen soittaessaan paikalle osuu huumeparoni, Kuningas, rikas ja vaikutusvaltainen rikollispomo, jonka vaikutuspiiriin laulaja ajautuu. Uusi elämä tarjoaa ennennäkemättömiä etuja, mutta loiston ja juhlien alla on kuitenkin toinen, raadollisempi, todellisuus. Laulaja alkaa vähitellen nähdä kulissien taakse. Kuninkaan palveluksessa ololla on hintansa.

Kartellin trubaduuri on nopealukuinen ja näennäisen kevyt, mutta samalla sisältää paljon pohdittavaa. Kirja on hieno lukukokemus. Luin sen ensin yhdeltä istumalta aamulla ja myöhemmin vielä uudestaan illalla palaten uudelleen pysähtyen parhaisiin kohtiin.Osallistun kirjalla HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteeseen.

23. Kirja, jonka pystyt lukemaan päivässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti