21. syyskuuta 2015

Hullujen hautausmaa: toisenlainen kertomus kahdesta kaupungista

Ray Bradbury


Kirjayhtymä, 1991

Alkuteos: A graveyard for lunatics:  another tale of two cities

Suomentanut: Matti Kannosto


Takakansiteksti:

Ray Bradburyn uusin kirja on omistettu Hollywoodin kulta-ajan suurille ohjaajilla George Cukorille, John Hustonille ja Fritz Langille. 20 vuotta kuolleena olleen elokuvamagnaatin ylösnousemuksesta kehittyy vertahyytävä seikkailu Hollywoodin loiston ajan kauhuleffojen ja hirviöiden ja dinosaurusten maailmassa. 
Bradbury maalaa loistokkaan rönsyilevällä kiellellään surrealistisen maiseman, jonka sankareita ja konnia ovat monokkelisilmäinen kopea itävaltalais-kiinalainen ohjaaja, Lenin balsamoija Kremlistä ja saarnaava näyttelijä nimeltään Jeesus Kristus, jolta entinen elokuvan kuningatar pyytä siunausta… 
Bradbury rikkoo jälleen kerran nautinnollisen jännittävästi todellisuuden ja illuusion välistä rajaa.
 
Hullujen hautausmaassa Bradbury palaa Kuolema on yksinäinen juttu romaanista tuttuun ympäristöön Kalifornian Veniceen. Edellisestä kirjasta tuttuja on myös osa henkilökaartista: kirjan päähenkilö nuori tieteiskirjailija, joka työskentelee elokuvastudiolla käsikirjoittajana, etsivä Elmo Crumley, Constance Rattigan entinen mykkäelokuvan tähti ja sokea Henry. Kyseessä on kuitenkin itsenäinen teos, omistettu elokuvan kulta-ajan suurille ohjaajille. 
Hullujen hautausmaa ei ole sävyltään niin alakuloinen kuin Kuolema on yksinäinen juttu, mutta siinä on sama unenomaisen surumielinen tunnelma. Kirja on tiivistunnelmainen ja jännittävä dekkari täynnä mielikuvituksellisia juonenkäänteitä, kiinnostavia henkilöitä ja elokuvamaailman kulisseissa piilevia vaaroja.


Osallistun kirjalla HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteeseen.

41. Kirja, jonka kirjoittaja oli yli 65-vuotias, kun kirja julkaistiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti