16. maaliskuuta 2015

Yötä ei voi vastustaa


Delphine de Vigan


WSOY, 2013


Alkuteos: Rien ne s'oppose à la nuit

Suomentanut: Kira Poutiainen


Yötä ei voi vastustaa on kaunokirjallinen muistelmateos. Delphine de Vigan kirjoittaa äidistään. De Vigania ajaa pakottava tarve selvittää, miten hänen kauniista ja varautuneesta äidistään, hauskasta ja älykkäästä Lucilesta tuli surullinen ja kärsivä nainen, joka ei jaksanut elämäänsä. Kirja rakentuu de Viganin muistoille ja hänen tekemälleen taustatutkimukselle. Aukot on täytetty fiktion keinoin. De Vigan on luokitellut kirjan romaaniksi, ei muistelmateokseksi. Kyseessä on Delphine de Viganin totuus äidistään.

Delphine de Viganin äiti teki itsemurhan vuonna 61-vuotiaana. Äidin kuolema ajoi de Viganin
kirjoittamaan äitinsä elämästä.  Hän muistelee Lucilen elämää, haastattelee sukulaisia ja käy läpi vanhoja papereita, videoita ja valokuvia ja yrittää ymmärtää, miksi Lucile päätyi ratkaisuunsa.

Kirjassa hän yrittää ymmärtää Lucilen elämää ja kuolemaa. Samalla tämä on kirja Delphine de Viganista itsestään. Hänen surutyöstään, kirjan kirjoittamisesta ja perheen traumojen työstämisestä. Kirjan kirjoittaminen oli raskas prosessi ja de Vigan miettii usein omia motiivejaan kirjan kirjoitamiseen ja oikeutustaan siihen. Hänhän paljastaa asioita myös muiden ihmisten, erityisesti sisarensa Manonin ja äitinsä sisarusten, taustasta.

Yötä ei voi vastustaa on herkästi kirjoitettu kertomus tuskallisista asioista. De Vigan puhuu rehellisesti äitinsä mielenterveysongelmista, suvussa tapahtuneista itsemurhista ja muista tragedioista, joista on vaiettu pitkään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti