16. maaliskuuta 2015

Sydämen mekaniikka

Mathias Malzieu


Gummerus, 2011


Alkuteos: La mécanique du coeur 

Suomentaja: Lotta Toivanen


"Ensinnäkin, älä kajoa viisareihisi. Toiseksi, hillitse vihasi. Kolmanneksi, älä anna itsesi ikinä, kuuna päivänä rakastua. Sillä silloin sydämesi kellon suuri tuntiviisari puhkoo ikuisesti ihoasi, luusi luhistuvat ja sydämesi mekanismi risahtaa rikki uudelleen." 

Tohtori Madeleine asuu Edinburghin korkeimmalla kukkulalla ja auttaa maailmaan hyljeksittyjen naisten lapsia ja korjailee ihmisiä. Vuoden kylmimpänä päivänä nuori nainen kiiruhtaa kätilön luokse. Jack syntyy sydän jäätyneenä ja pelastaakseen pojan tohtori Madeleine kiinnittää käkikellon Jackin sydämeen. Joka aamu kello on väännettävä käyntiin, ettei pojan sydän pysähdy. Äiti ei voi pitää Jackia, eikä kukaan halua adoptoida kummallisesti tikittävää poikaa. Jack jää asumaan tohtorin luokse, joka sanoo Jackin sydämen olevan niin heikko, ettei se kestä vahvoja tunteita. Jack ei saa koskaan rakastua, hänen sydämensä ei tule kestämään sitä.

Kun Jack on 10-vuotias hän rakastuu palavasti Acaciaan, puolisokeaan laulajattereensa. Jack haikailee tytön perään vuosia, voimatta unohtaa tätä. Neljätoistavuotiaana Jack lähtee etsimään tyttöä. Ensin hän matkaa Pariisiin, jossa hän tutustuu Georges Mélièsiin, joka on sydänsurujaan paranteleva taikuri ja kelloseppä. Yhdessä he jatkavat Andalusiaan ja löytävät Acacian. Heittäytyessään romanssiinsa Jackin on otettava riski sydämensä särkymisestä.

Sydämen mekaniikka on sadunomainen ja hieman vinksahtanut rakkaustarina. Se on keveä ja hauska romaani, jonka lukaisee nopeasti. Tapahtumat sijoittuvat 1800-luvulle, mutta kuvaus on historiallisesti epätarkkaa ja bongasin tekstistä useita anakronismeja. Tämä ei kuitenkaan ole historiallinen romaani, vaan mielikuvituksellinen tarina erikoisista ihmisistä. Tätä kirjaa mainostetaan timburtonmaisena, mutta siihen se ei yllä. Kokonaisuus jää hiukan valjuksi, mutta kivaksi lukukokemukseksi.

Sydämen mekaniikka on ranskalaisen rock-muusikon Mathias Malzieun toinen romaani. Samaan aikaan kirjan kanssa Malzieun bändi Dionysos julkaisi myös La mécanique du coeur nimisen albumin. Luc Besson on tehnyt kirjasta elokuvan Jack and the Cuckoo-Clock Heart


Dionysoksen musiikkivideo La mécanique du coeur  Youtubessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti