11. maaliskuuta 2015

Steampunk! : koneita ja korsetteja

Toimitus: J.S. Meresmaa & Markus Harju


Osuuskumma, 2012


Steampunk! : koneita ja korsetteja on kotimainen höyrypunk -kokoelma. Osuuskumman julkaisemassa antologiassa on yhdeksän novellia yhdedeksältä eri kirjoittajalta. Novelleissa rymistelevät erilaiset mielikuvitukselliset keksinnöt ja siinä leikitellään erilaisilla vaihtoehtoisilla historioilla.

Steampunk on tieteiskirjallisuuden alalaji, jossa yhdistyvät höyrykoneilla tai kellopelilaitteilla toimiva teknologia ja 1800-luvun viktoriaaninen ajankuva. Tieteiskirjallisuudelle tyypilliseen tapaan steampunkissa käsitellään tieteen ja teknologian mahdollisuuksia mielikuvituksellisin keinoin. Genren rajat ovat joustavat ja antologian esipuheessa Meresmaa ja Harju toteavatkin, että yksi steampunkin määrittelevimmistä tekijöistä on kahlitsematon luomisvimma.

Kokoelma sisältää novellit:

Magdalena Hai: Vaskimorsian

Novelli on klassista steampunkia. Se tarjoaa juuri sitä, mitä genrestä vain vähän tietävä odottaakin ja on hyvä aloitus kokoelmalle. Tässä frankensteinmaisessa kolmiodraamassa eletään vuotta 1882, uusi teknologia näkyy taustalla, mutta se ei nouse määräävään asemaan.  Alkuun päästään vauhdikkaasti, kun Lisbeth Duvarney syöksyy parvekkeelta kuolemaansa. Lisbethin kihlattu Ichabod ei voi kestää morsiamensa kuolemaa, vaan heittäytyy epätoivoiseen hankkeeseen. Novellin kertoja Thaddeus ei ymmärrä veljensä käytöstä, seota nyt naisen takia, ja alkaa selvitellä tämän outoa käytöstä. Lopputulos on arvattava, mutta erittäin hyvin toteutettu. Vaskimorsian on kaikenkaikkiaan tiivis ja hieno novelli.

Saara Henriksson: Arkistonhoitajan salaisuus

Paul on lähetetty Budapestiin etsimään Nagy Virag nimistä arkistonhoitajaa. Paulin isä on käynyt kirjeenvaihtoa tämän kanssa ja kun vastaukset lakkaavat tulemasta ja viralliset tahot kieltävät ketään sen nimistä henkilöä olevankaan on Paul komennettu matkalle selvittämään asiaa. Kiva novelli, mutta lopussa jännite hieman väsähtää. Silti ajatusleikkeineen ja tekniikkoineen yksi kokoelman mielenkiintoisimpia novelleja.

Heikki Nevala: Hevostuhatjalkainen

En saanut oikein otetta tästä novellista, vaikka loppu yllättikin rytinällä. Karskien pohjalaisten miesten kautta käsitellään teollistumisen ongelmia. Synkkähuumorinen ja -tunnelmainen novelli.

J. S. Meresmaa: Augustine

Tämä oli lempinovellini kokoelmassa, etenkin novellin nimihenkilön takia. Augustine on fiksu ja määrätietoinen tyttö. Toisaalta hän on myös ujo ja epävarma johtuen siitä, että on menettänyt osittain kuulon toisesta korvastaan. Orvoksi jäätyään hän asuu enonsa luona. Augustine haaveilee tekniikan opinnoista, mutta tiellä on monia esteitä. Kun Augustine saa tietää vanhan salaisuuden, hän päättää ottaa ohjat omiin käsiinsä. Onneksi seikkailun lopussa näkyy toivoa.

Markus Harju: Prahan teurastaja

Kauheasti tässä tapahtui, mutta paljon ei jäänyt mieleen. Varsinkin taustatarina olisi tarvinnut selkeytystä. Itävalta-Unkari ja Venäjä uhittelevat ilmalaivoillaan toisilleen Prahan taivaalla. Alhaalla kaupungissa on irrallaan sarjamurhaaja. Murhia yrittää ratkaista Eenok Rautaniska, joka on entinen tsaarin sotilas. Kivuliaista vammoista kärsivä Rautaniska elää absintilla ja laudanumilla. Hän tapaa naisen, joka kuuluu irtolaisyhteisöön. Nämä irtolaiset ovat ulkopuolisia ja erilaisia. He ovat antaneet korjata itseään erilaisin mekaanisin osin. Heidän yhteisöstään olisi ollut kiinnostava lukea enemmänkin. Rautaniska harhailee ympäri Prahaa huuruisissa tunnelmissa ja etsii murhaajaa. Novellissa on paljon kiinnostavaa, mutta se oli myös sekava ja ponneton. Huomasin, että kun myöhemmin mietin tätä kokoelmaa, muistin muut novellit, mutta jouduin miettimään tästä, että oli vielä yksi, vaan en vaan muista, mistä se kertoi.

Shimo Suntila: Kruunun vihollinen

Tässä oli vaikka mitä kiinnostavaa: ilmalaivakaappareita, salainen Kellopelikaupunki,  Lontoo yli- ja alikaupunkeineen ja piraattikapteeni James Morrison sekä tärkeimmäksi sivuhenkilöksi nouseva Jacqueline Park. Novelli alkaa vauhdikkaasti, kun Morrisonin ilmalaiva joutuu taisteluun brittiläisen imperiumin fregatin kanssa. Taistelukohtauksen jälkeen tunnelma muuttuu. Morrison vangitaan ja viedään brittien alukselle. Hän käy keskusteluja vanginvartijaansa Jacquelin Parkin kanssa. Ystävystymisestä ei voi puhua, mutta heillä on jotain yhteistä, molempia ajaa koston ajatus. Hyvä novelli, mutta olisi ehkä toiminut paremmin laajempana kokonaisuutena.

Jani Kangas: Kapina tunturilla

Novellissa liikutaan lapin maisemissa, jossa tehtaat ovat valloittaneet Angelinrovan. Herman on vastavalmistunut teknikko, joka on lähetetty työskentelemään tehtaalle, perille päästyään hän huomaa joutuneensa keskelle kapinaa, kun pikinahoiksi kutsut alkuasukkaat valloittavat tehtaan. Herman onnistuu pakenemaan yhdessä Amalian kanssa. Amalia on reipas nainen, jonka ansiosta Hermanin pakomatka onnistuu. Ei selviä, miksi hän ylipäätään oli mukana tehtaalle saapuneessa seurueessa. Novelli jää keskeneräisen tuntuiseksi ja nostaa esiin vastaamattomia kysymyksiä. Silti nautin tämän novellin lukemisesta. Laajentamalla tarinaa ja maailmankuvaa ja henkilöitä kehittämällä tästä tulisi varmaan hieno romaani.

Christine Thorel: Viuhka käy kartanossa

Kepeä ja viehkeän humoristinen tarina, jossa hemmotellut nuoret neitokaiset Elaisa ja Silvia sotkevat vallanhaluisen kenraalin suunnitelmat. Tyttöjen isä on näet luvannut toisen heistä vaimoksi tälle vanhalle siniparralle, mutta sehän ei Elaisalle ja Silvialle käy. Kahden vakavamman tarinan välissä tämä oli ihastuttava kevennys.

Anni Nupponen: Joka ratasta pyörittää

Tämä hiljaisen toivottomuuden värittämä tarina sopii hyvin päättämään antologian. Toisin kuin muissa novelleissa, tässä ei liikuta menneisyydessä. Ollaan jossain tarkemmin määrittelemättömässä ajassa, ehkä tulevaisuudessa. Höyryteknologiasta on edistytty pitkälle, on keksitty aivoihin kiinnitettävä elinajanratas, jonka ansiosta ihmiset voivat elää pitkään, elinajaksi on määrätty 300 vuotta, kuitenkaan vanhenematta. Se nostaa esiin kysymyksiä ihmisen olemuksesta ja kehityksen varjopuolista. Tarina etenee rauhallisesti ja paljastaa vähitellen novellin maailman. Lyhyeen tilaan mahtuu silti paljon.


Osallistun kirjalla HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteeseen.

7. Novellikokoelma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti