30. maaliskuuta 2015

Raamatun ajan keittokirja

Pirkko Jurvelin


Art House, 2009


Nappasin Pirkko Jurvelinin Raamatun ajan keittokirjan mukaani kirjaston pääsiäisaiheisesta kirjanäyttelystä. Olen aiemmin lukenut Jurvelinilta Keskiajan keittokirjan, josta tykkäsin, niin että tahdoin ehdottomasti lukea tämänkin.

Pirkko Jurvelin oli matkalla Israelissa, kun alkoi miettiä, millaista ruokaa Raamatun kuvaamina aikoina syötiin. Kiinnostavinta luettavaa on kirjan ensimmäinen osa, jossa kerrotaan Raamatun ajan ruokakulttuurista.

Ruoka oli tärkeä osa arkea ja juhlaa. Ateriat aloitettiin käsienpesulla ja ruoan siunaamisella. Ruoka syötiin käsin. Tavallinen kansa ruokaili lattialla istuen, varakkaammat omaksuivat roomalaisilta tavan syödä makoillen divaaneilla.

Ruokavalion perustana olivat leipä ja puuro. Leivän tärkeydestä kertoo se, että hepreankielessä sana leipä (lechem) tarkoitti myös ravintoa. Rikkaat söivät vehnä- ja köyhät ohraleipiä. Pavut, herneet ja linssit kuuluivat luonnollisesti ruokavalioon, samoin pähkinät. Erilaisia kasviksia syötiin paljon, vaikkei niitä arvostettu yhtä paljon kuin lihaa.

Lihansyönti oli ylellisyyttä ja sitä säätelivät kosher-määräykset. Kaanainmaassa syötiin usein kalaa ja lintuja. Linnuista syötiin etenkin kyyhkyjä, viiriäisiä ja peltopyitä. Tärkeimpiä kasveja olivat viiniköynnökset ja oliivipuut, myös viikunoita, granaattiomenia ja taateleita kasvatettiin paljon.
  
Maata kuitenkin kiusasivat usein nälänhädät, sodat ja katovuodet aiheuttivat kurjuutta. Ihmiset kärsivät raudan sekä A- ja C-vitamiinien puutteesta. Monien ihmisten ruokavalio koostui lähinnä viljasta, oliiviöljystä ja viinistä. Ylemmässä luokassa toki syötiin toisin. Köyhille tyypillistä ruokaa olivat heinäsirkat, Talmud tuntee syötäviä heinäsirkkoja 800 lajia. Niitä kastettiin hunajaan tai jauhettiin ja niistä tehtiin (katkarapuleivonnaisilta maistuvia) kakkusia.

Kirjan toiseen osaan on koottu ruokaohjeita. Ohjeissa on käytetty vain puhtaita eläimiä, ja niissä käytetään enimmäkseen sellaisia aineita kuin Raamatun aikana käytettiin. Reseptejä on mukautettu kuitenkin hieman Suomen oloihin sopiviksi. Kirja on kauniisti kuvitettu, mutta kaipaisin silti lisää kuvia reseptiosioon.

Reseptit ovat aika pelkistettyjä, ihan aloittelijan ei kannata aloittaa näillä ohjeilla. Resepteistä Faaraon pinaattikeitto ja Jaakobin linssikeitto ovat sieltä tutuimmasta päästä. Toisaalta kylmä jogurtti-rusinakeitto on jo vähän erikoisempi. Leipäresepteistä muutama siirtyy kokeiltavaksi omaan reseptivihkoon (eli tietokoneelle Reseptit nimiseen kansioon). Pääsiäistä ajatellen mukana on myös muutama kiinnostava lammasohje.


”Parempi vihannesvati ja ystävien seura
 kuin syöttöhärkä ja vihaiset katseet.”
 (Sananl. 15:17.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti