18. maaliskuuta 2015

Maailmanlopun tyttö

Virginie DespentesLike, 2012


Alkuteos: Apocalypse bébé

Suomentanut: Einari Aaltonen


Ranskalaisen Virginie Despentesin Maailmanlopun tyttö on kiinnostava, kriittinen ja provokatiivinen ajankuvaus ja ajatuksia ravisteleva ja ankaran rosoinen yhteiskuntasaatiiri.

Lucie Toledo on hiirulaismainen ja työhönsä tympääntynyt yksityisetsiä. Hänen työnsa on seurata teinejä. Eräänä päivänä Lucien varjostaessa Valentine Galtania hän kadottaa tytön metrossa. 

Valentine on varakkaan mutta ongelmaisen perheen tytär. Isä on kirjailija ja itsekeskeinen naistenmies, joka ei halua ajatella ikäviä asioita kuten hankalaa tytärtään. Valentinen äiti on jättänyt perheensä pian tytön syntymän jälkeen ja Valentinen kasvatus on jäänyt suurelta osin dominoivan isoäidin harteille. Juuri isoäiti on palkannut etsivätoimiston seuraamaan tyttöä. Lucie määrätään jatkamaan tapauksen parissa ja etsimään Valentine. Työpaikkansa puolesta pelkäävä Lucie ei uskalla kieltäytyä, vaikkei ole aiemmin hoitanut katoamistapauksia. Hän hankkii avukseen Hyeenan, legendaarisen väkivaltaisen naisetsivän.

Tapauksen tutkinta kuljettaa Lucieata ja Hyeenaa ympäri Pariisia ja Barcelonaa. Varsinaista etsiväntyötä tärkeämmäksi nousevat erilaiset ihmiset, joihin Lucie ja Hyeena törmäävät. Despentes suomii tinkimättömän suorasukaisesti ranskalaisen (tai ylipäätään eurooppalaisen?) yhteiskunnan epäkohtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti