23. maaliskuuta 2015

Elämä kuntoon 5:2 – metodilla eli kuinka vallankumouksellinen 5:2-malli voi vaikuttaa terveyteesi, toimeentuloosi ja onnellisuuteesi

Emma Cook


WSOY, 2014


Alkuteos: 5:2 your life – How the revolutionary 5:2 approaach can transform your health, wealth and happiness

Suomentaja: Annika Eräpuro


Michael Mosleyn vuonna 2012 lanseeraama 5:2 – dieetti on tämän hetken trendidieetti. Itse en ole sitä kokeillut, mutta idehan on se, että kahtena päivänä viikossa syödään vain 500 kaloria (miehet 600) eikä paastopäiviä ei pidetä peräkkäin. Muuten eletään normaalisti. Guardian-lehden toimittaja ja freelancer-journalisti Emma Cook kokeili dieettiä ja ihastui. Hän päätti kokeilla 5:2 – metodia muuhunkin toimintaansa ja ”viiskakkosti” perheensä elämän. Muutoksia tehtiin kahdeksalla eri elämänalueella. Niihin kuuluivat: kuntoilu, talous, juominen, aikaansaaminen, ruutuaika, parisuhde, huolet ja ympäristö. Kun dieettipäiviä on näin paljon, ne menevät tietenkin päällekkäin. Viikossa oli yksi täysin vapaa päivä, jolloin ei ollut metodin aiheuttamia rajoituksia. Emma Cook koki tämän hyväksi tavaksi muuttaa elämäänsä. Sarja pieniä muutoksia, mutta mistään ei tarvinnut luopua kokonaan.

Kirja antaa jokaiseen kohtaan selkeät seitsenaskeliset ohjeet. Mukana on vinkkejä, tutkimustietoa ja kirjoittajan ja muiden metodia kokeilleiden henkilökohtaisia kokemuksia. Cook on myös haastatellut monia eri asiantuntijoita, joiden ohjeita hän on käyttänyt harjoitusten muodostamiseen. Kirjan ohjeita voi kukin räätälöidä itselleen sopiviksi, mutta opas on kirjoitettu vahvasti Cookin näkökulmasta. Ainakin omat elämäntapani eroavat huomattavasti tämän lontoolaisen kolmen lapsen äidin arjesta.

Elämä kuntoon 5:2 – metodilla on ihan hyvä opas elämänhallintaan, mutta tuskin lähtisin itse seuraamaan sen ohjeita, vaikka monet niistä ovat ihan järkeviä ja myös ennestään tuttuja.

***** 
Osallistun kirjalla HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteeseen.

31. Elämäntaito- tai self-help-kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti