21. maaliskuuta 2015

Berliini - savuinen kaupunki

Jason Lutes


Like, 2008

Alkuteos: Berlin: bleierne Stadt

Suomentanut: Hannu TervaharjuBerliini: savuinen kaupunki on Jason Lutesin Berliini-trilogian toinen osa.


Savuinen kaupunki jatkaa siitä, mihin ensimmäinen osa Kivinen kaupunki jäi. Ajallisesti ollaan hypätty eteenpäin noin kuukausi, vapunpäivästä kesäkuuhun 1929. Tämä osa on tunnelmaltaan kireämpi ja juoni etenee intensiivisemmin. Poliittiinen ilmapiiri muuttuu yhä epävakaammaksi, työttömyys lisääntyy ja sarjakuvan sivuilla ihmiset ottavat yhteen aggressiivisemmin.

Edellisestä osasta tutut Marthe Müller ja Kurt Severing ovat tässäkin mukana. Kurt on yhä turhautuneempi ja voimattomampi poliittisten muutosten edessä. Marthe taas pakenee Berliinin kuuluun dekadenttiin elämänmenoon. Taustalla soi Jazz ja Yhdysvalloista saapunut bändi lisää tarinansa Berliinin elämänkohtaloiden taidokkaaseen mosaiikkiin.

Vastakohtana näille  yläluokkaisemmille juhlille seurataan myös muita henkilöitä. On juutalainen kauppiasperhe, romunkerääjä Pavel ja kodittomaksi jäänyt nuori Silvia. Lisäksi mukaan tulee melkoinen joukko kaupunkilaisia, joiden tarinat valoittavat tapahtumia eri puolilta. Tapahtumat päättyvät syyskuussa 1930 vaaleihin, joissa kansallissosialistit nousivat Saksan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Juonen kuljetus on tasaista ja kiirehtimätöntä olematta verkkaista. Lukijana ei ehdi kyllästyä tai herpaantua, sillä koko ajan tapahtuu jotain. Sarjakuvan henkilöt saavat lisää syvyyttä ja elävyyttä. Pidin paljon jo trilogian ensimmäisestä osasta, mutta Savuinen kaupunki pistää vielä paremmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti