13. maaliskuuta 2015

Berliini - kivikaupunki

Jason Lutes

Like, 2006


Alkuteos: Berlin: steinerne Stadt

Suomentanut: Hannu Tervaharju


Berliini - kivikaupunki on Jason Lutesin sarjakuva-trilogian ensimmäinen osa.


Tätä sarjakuvaromaania ovat kehuneet ja minulle suositelleet niin monet ihmiset, että pakko se oli lukea. Ja se kannatti! Juoni etenee tasaisen laadukkaana läpi kahdeksan kuukauden ajanjakson vetäen mukanaan joukkoa taitelijoita, kommunisteja, fasisteja ja muita kaupungin asukkaita, joiden kautta Lutes kertoo kaupungista ajan pyörteissä.

Muutoksen tuulet puhaltavat Berliinissä, kun taideopiskelija Marthe Müller saapuu kaupunkiin syyskuussa 1928. Nuhjuinen vuokra-asuntola, taiteilijatoverit, kaupungin vilske ja dekadenssi ovat porvarisperheen tytölle uusia, kiehtovia ja hämmentäviä, tuttavuuksia. Marthe tutustuu myös Kurt Severingiin, joka on poliittinen toimittaja. Hänen kauttaan Marthe tutustuu poliittiseen tilanteeseen. Mukana on myös monia muita hahmoja, joiden kautta seurataan kaupunkilaisten elämää ja heidän valintojaan. Kiinnostava on tarina Gudrunin perheestä, jonka aatteelliset erimielisyydet erottavat. Perhe saa edustaa pienemmässä mittakaavassa kaupunkia, jota repii taistelu fasistien ja kommunistien välillä.

Lutes kertoo taitavasti usean eri ihmisen tarinaa ja onnistuu saamaan aikaan rikkaan mosaiikin, jonka kokonaisuus toimii. Sarjakuva on toteutettu mustavalkoisena. Piirrosjälki on realistista ja konstailematonta. Välillä pitää lukea pitkiä poliittisia selityksiä, onhan tämä sarjakuva siitä kuinka kansallissosialismi valtasi Saksan, mutta onneksi nämäkään kohdat eivät tule liian pitkinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti