19. helmikuuta 2015

Tuhopolttaja


Anna JanssonGummerus, 2014

Alkuteos: Dans på glödande kol

Suomentaja: Sirkka-Liisa Sjöblom


Anna Jansson on onnistunut taas kirjoittamaan hienon dekkarin.

Tuhopolttaja on 14. kirja Maria Wern -sarjassa. Tapahtumat sijoittuvat Gotlantiin. Syyskuussa, kun turistit ovat lähteneet ja jättäneet Visbyn hiljaiseksi alkaa kaupungissa tuhopolttojen sarja. Alkuun paloja uskotaan lasten sytyttämiksi, mutta kun paikallisen poliitikon Simon Fredmanin vaimo kuolee tulipalossa on poliisien alettava miettiä, mikä on tekijän motiivina. Fredmanien autoa oli aiemmin sabotoitu. Voisiko se liittyä jotenkin tulipaloon, vai onko kysymys jostain heidän työhönsä liittyvästä.

Jotenkin tapaukseen liittyy myös lähettyvillä asuu 11-vuotias Leo, jota kiusataan koulussa. Leon äiti on kuollut, eikä muusikkoisällä ole tarpeeksi aikaa huolehtia pojasta. Jotenkin tapaukseen liittyy myös Marian uuden ihastuksen Björnin entinen tyttöystävä.

Janssonin ihmissuhdekuvaukset ovat realistisia ja tapahtumiin ja henkilöihin on helppo samaistua. Henkilöhahmot on rakennettu huolella ja erilaisia konflikteja kuvataan huolella eri näkökulmista. Lopulta osa niistä ei kuitenkaan liity murhaan ja ne hidastavat juonen kulkua. Tämä ei juuri haitannut, mutta vähän enemmän etsivätyötä olisin kaivannut. Juoni on ehjä ja lukijan kiinnostus säilyi loppuun asti. Vahva kokonaisuus.

Suosittelen.
Osallistun kirjalla HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteeseen.

49. Jännityskirja tai dekkari 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti