14. helmikuuta 2015

Rakkautta ja intohimoa antiikin Roomassa

Alberto Angela


Art House, 2014

Alkuteos: Amore e sesso nell'antica Roma

Suomentaja: Terhi Havila


Alberto Angelan Rakkautta ja intohimoa antiikin Roomassa on yleistajuinen tietokirja, johon on sekoitettu mukaan hiukan romaania. Kirjassa seurataan vuoronperään yhdeksää kuvitteellista henkilöä, joita käytetään elävöittämään asiatekstiä. Kaunokirjallisuuden keinoja käyttäen kirjoittaja kuvaa näkymiä Rooman kaduilla, kodeissa ja kylpylöissä. Ensimmäisessä luvun alussa seurataan nuorta miestä salaiseen tapaamiseen tämän rakastetun kanssa. Tämä toimii johdantona, kun Angela siirtyy käsittelemään roomalaisten rakkauteen ja seurusteluun liittyviä kysymyksiä. Häätavoista kertovassa luvussa taas seurataan 12-vuotiaan tytön valmistautumista morsiameksi hääpäivänsä aamuna. Angela kuvailee maalauksellisesti erilaisia näkymiä, ääniä ja tuoksuja tavalla, joka tuo hieman mieleen matkailujournalismin. Minusta tämä tyylikeino jäi varsin kömpelöksi ja häiritsi lukemista. Kun aihe on mielenkiintoinen ja kerronta muuten onnistunutta, ei minua tarvitse yrittää vietellä mukaan näillä epämääräisillä proosapätkillä.

Rakkautta ja intohimoa antiikin Roomassa kattaa laajan alueen.  Tarkimmin syvennytään tutkimaan avioliittokäytäntöjä, sukupuolimoraalia, prostituutiota sekä seksuaalisuuden ja vallan suhdetta toisiinsa. Pintamuolisemmin mietitään sellaisia kysymyksiä kuin suutelivatko nuoretparit toisiaan julkisesti, lahjoittivatko miehet naisystävilleen kukkia, millainen oli roomalaisten kauneusihanne ja millaisia ehkäisymenetelmiä käytettiin.

Sekä esipuheessa että jälkisanoissa Alberto Angela painottaa sitä, että muinaiset roomalaiset eivät olleet turmeltuneita, vaikka populaarikulttuurissa heidät on usein esitetty sellaisina. Vaikka seksuaalisuutta pidettiin jumalten lahjana, josta sai nauttia ilman syyllisyyttä, oli yhteiskunnassa omat sääntönsä, joita ei sopinut rikkoa.

Tätä kirjaa ei ole kirjoitettu historianörteille. Kirja ei silti ole vailla mielenkiintoa. Kaikenkaikkiaan Alberto Angela luo  hyvän yleiskuvan  roomalaisten rakkauselämästä, mutta aiemmin aiheeseen tutustuneille kirja ei anna paljon uutta informaatiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti