27. helmikuuta 2015

Elämän ja kuoleman salaisuudet

Tämä kirja lähti mukaan sattumalta,
vain kauniin kannen perusteella.


Rebecca Alexander


Like, 2014


Alkuteos: The secters of life and death

Suomentaja: Sami Heino
Rebecca Alexanderin Elämän ja kuoleman salaisuudet on kirjailijan esikoisteos. Se on vahva ja kiehtova tarina, jota lukee ilolla.

Kun rautatieasemalta löytyy nuoren tytön ruumis, johon on maalattu erikoisia symboleja, pyytää poliisi apua Felix Guichardilta, salatieteisiin perehtyneeltä sosiaaliantropologilta. Felixin tutkimukset paljastavat, että symboleilla on yhteys elisabethinaikaiseen tiedemieheen John Deehen ja tämän apulaiseen Edward Kelleyhyn. Felixin jäljittäessä dokumentteja, joiden hän uskoo liittyvän tapaukseen, hän tutustuu Jackdaw Hammondiin. Nainen on selvästi sekaantunut asiaan. Jackdaw, jota yleisemmin kutsutaan vain Jackiksi, on laina-aikalainen. Ihminen, jonka olisi pitänyt kuolla aikanaan, mutta joka pysyy hengissä taikuuden avulla. Laina-aikalaisten veri on haluttua, koska sillä voi parantaa sairauksia. Nyt Jackilla on perässään useita tahoja, jotka haluavat saada käsiinsä hänet ja hänen suojattinsa Sadien.

Puolassa vuonna 1585 John Dee ja Edward Kelley kutsutaan hoitamaan kuolemansairasta Elisabeth Bathorya. Bathoryjen linnasta Dee ja Kelley löytävät sellaista pahuutta, joka kauhistuttaa heitä, mutta henkensä pelastaakseen on heidän käytettävä syntisiä keinoja kreivittären tervehdyttämiseksi.

Tarina kulkee kahdessa ajassa. Alexander kuljettaa tarinaa hyvin ja siirtyy sujuvasti aikakausien välillä. Nykyajassa kulkeva tarina kelpaisi myös itsenäisenä tarinana, mutta menneisyyden tapahtumien seuraaminen antaa kirjalle syvyyttä ja se tehosti kirjan kauhuelementtiä korostamalla sitä, millaisten vanhojen ja pimeiden voimien kanssa Jack ja Felix joutuivat tekemisiin. Itse pidin molemmista tarinan juonteista yhtälailla.

Ainoa asia, joka kirjassa hieman ontui oli Jackin ja Felixin rakastuminen toisiinsa. Se kävi hieman liian nopeasti. Jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen Felix päättää salata poliisilta Jackin osallisuuden tapaukseen. Muuten Alexander käsittelee suhdetta varsin hienovaraisesti. Oli hauskaa lukea vaihteeksi fantasiakirja, jossa päähenkilöt ovat aikuisia ja käyttäytyivät sen mukaisesti.

Alexander on luonut kirjaan vangitsevan tarinan sekä elävän ja persoonallisen henkilökaartin. Heistä lukisin mielelläni lisääkin ja toivonkin, että myös kirjan jatko-osa The secrets of blood and bone suomennetaan.

Elämän ja kuoleman salaisuudet on intensiivinen tarina, joka ei päästä irti lukijasta vielä pitkään aikaan senkään jälkeen, kun viimeinen sivu on jo käännetty.

*****
Osallistun kirjalla HelMet-kirjastojen Kirjan vuoden lukuhaasteeseen.

20. Kirja, jonka valitset pelkästään kannen perusteella


1 kommentti: