2. kesäkuuta 2014

Codex Born

Jim C. Hines


Julkaisija: Del Rey, 2013

Magic ex libris -sarja; toinen kirja


Codex Born jatkaa Hinesin mainiota Magic ex libris -sarjaa. Sarjan ensimmäinen osa Libriomancer oli niin hyvä, että odotin innolla seuraavan osan lukemista. Kirja ei pettänyt odotuksia, vaan sitä oli todellinen ilo lukea. 

Kirjan päähenkilö Isaac Vainio on kirjavelho (libriomancer), eli hänellä on kyky kurkottaa sisään kirjoihin ja nostaa sieltä esiin kirjan maailmaan kuuluvia asioita. Hän kuuluu salaiseen Portinvartijoiden (Porters) järjestöön, joka vahtii, ettei taikuus paljastu maailmalle ja pitää yllä järjestystä maailman yliluonnollisten olentojen parissa. 

Siviilissä Isaac on kirjastonhoitaja, mutta hän on myös Portinvartijoiden tutkija ja kenttäagentti. Hänet lähetetään tutkimaan paikallisen ihmissusiyhteisön reviirillä tapahtunutta wendigon murhaa. Tapaus kuitenkin mutkistuu, kun kummalliset mekaaniset hyönteiset, wendigoarmeija ja kiinalaisten kirjavelhojen ryhmittymä tulevat mukaan kuvaan. Yhä entistä enemmän Isaac joutuu miettimään, ovatko Portinvartijat oikealla asialla, ja mitkä ovat heidän johtajansa Gutenbergin motiivit. Tätä Isaac alkaa selvittää naisystävänsä dryadi Lena Greenwoodin ja Lenan naisystävän tohtori Shahin kanssa. 

Kirjassa käydään läpi myös Lenan tarinaa. Lena on dryadi, joka on syntyisin kirjasta, fantasiasta, jossa dryadit syntyvät miellyttämään rakastajiaan siinä määrin, että heidän luonteensa ja fyysinen olemuksensa muotoituu näiden toiveiden mukaiseksi. Lenalle vapautta tuo seurustelu sekä Isaacin että tohtori Shahin kanssa. Näiden kahden erilaisen ihmisen toiveiden ristiriidat tuovat Lenalle vapautta kehittää jonkinlainen oma itsenäinen luonteensa. Ainoa pettymys kirjassa olikin, että Lenan tarinoiden osuus jäi ohueksi ja melko lyhyeksi. 

On kiinnostavaa, miten Hines kehittää kirjan maailmaa ja venyttää ajatusta siitä, miten kirjojen magiaa voi käyttää. Tämäkin kirja loppui siten, että maltan tuskin odottaa seuraavaa osaa.  Ei kommentteja:

Lähetä kommentti