10. maaliskuuta 2014

Trippi ihmemaahan: huumeiden kulttuurihistoria


Jaakko Hämeen-Anttila
Otava, 2014


Hämeen-Anttila on taas kerran kirjoittanut kiinnostavan ja helppolukuisen tietokirjan. Tällä kertaa käsitellään huumeiden kulttuurihistoriaa. Painopiste on eurooppalais-islamilaisessa maailmassa ja huumeiden esiintymisessä kirjallisuudessa. 

Kiinnostavimmat luvut ovat kirjan alussa, missä liikutaan islamilaisen maailman kulttuuripiirissä. Myös luvut, jotka kertovat ooppiumin ja hasiksen tulosta Eurooppaan ja niiden käytöstä ovat kiinnostavat. Kirjassa kerrotaan myös, miten erilaisia kaasuja (eetteriä, ilokaasua) käytettiin huumausainetarkoituksessa. Vähemmän kiinnostavana itse pidin esimerkiksi kertomuksia lsd:n ja kokaiinin valmistamisesta. Niillä ei tosin ole kovin pitkää historiaa, josta ammentaa. 

Hämeen-Anttila kritisoi huumeiden kriminalisointia, joka aloitettiin 1900-luvulla ja joka samalla loi huumeiden ympärille kasvaneen järjestäytyneen rikollisuuden. Hän ei tarjoa valmiita vastauksia siihen, mitä olisi tehtävä lainsäädännön tai huumeisiin kohdistuvien asenteiden suhteen, vaan toteaa että aiheen historian tunteminen lisää mahdollisuutta keskustella asiasta kiihkottomasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti