8. maaliskuuta 2014

Libriomancer


Jim C. Hines


 Kustantaja : Del Rey, 2013


 Magic ex libris -sarja; ensimmäinen kirja

308 s.
Isaac Vainio kuuluu maagiseen portinvartijoiden salaseuraan. Isaac on erotettu kenttätöistä ja häntä on kielletty käyttämästä magiaa. Toistaiseksi Isaac työskentelee kirjastonhoitajana ja toivoo pääsevänsä vielä jonain päivänä takaisin kentälle ja tutkijaksi selvittämään magian rajoja.
Isaac on "kirjavelho" eli otsikon libriomancer. Hän kykenee kurkoittamaan sisään kirjaan ja nostamaan sieltä esineitä. Esimerkiksi aseita, parantavaa taikajuomaa Narniasta, kokoa pienentävää kakkua Ihmemaasta ja ainakin 17 eri versiota Excaliburista.

Portinvartijoiden seuran perusti edellisen vuosituhannen puolessavälissä itse Gutenberg, joka on yhä järjestön ylin johtaja. Portinvartijoiden tehtävä on vahtia, mitä kirjoista pääsee läpi tähän todellisuuteen. He valvovat maailmassa elävien yliluonnollisten olentojen yhteisöä.

Eräänä päivänä vampyyrit ryntäävät kirjastoon ja hyökkäävät Isaacin kimppuun. Paikalle saapuvan dryadin Lena Greenwoodin avulla Isaac päihittää vamppyyrit. Käy ilmi, että vampyyrit ovat muidenkin kimppuun on käyty, useita on tapettu ja joku yrittää saada aikaan sotaa portinvartijoiden ja vampyyrien välille. Lisäksi Gutenberg on kadonnut! Yhdessä Isaac ja Lena alkavat selvittää tapausta.

Monet asiat osoittautuvat toisenlaisiksi kuin Isaac oli aiemmin kuvitellut. Samalla selviää, että Portinvartijoihin ja magiaan liittyy paljon salaisuuksia.

Jim C. Hines kirjoittaa hyvin ja huumorintajuisesti. Juoni pysyy koossa hyvin, vaikka kirjan edetessä mukaan nousee yhä uusia kerroksia. Mukana on paljon kiinnostavia henkilöitä. Itse pidin etenkin Lena Greenwoodista, jonka tarinaan olisi voitu syventyä enemmänkin. Ehkä saamme tietää hänestäkin lisää sarjan seuraavissa osissa. Ehdottomasti aion lukea muitakin kirjoja Hinesiltä.

 "Libriomancer" on vauhdikas, monikerroksinen ja maaginen kirjaseikkailu. Täydellinen kirja lukutoukille, sillä kuka ei olisi toivonut voivansa ylittää rajan kirjojen ja oman maailmansa välillä.

Jim C. Hines kotisivutEi kommentteja:

Lähetä kommentti