5. helmikuuta 2014

The Ocean At The End Of The Lane


Neil Gaiman

headline, 2013Kirjan tapahtumat sijoittuvat Englannin maaseudulle, missä kirjan kertoja - nimettömäksi jäävä päähenkilö - saapuu aikuisena lapsuutensa kotipaikkakunnalle hautajaisiin. Samalla hän muistaa lapsuutensa ja pelottavat tapahtumat, jotka saivat alkunsa hänen ollessaan seitsemänvuotias.
Kertoja oli kirjoihin uppoutunut ja yksinäinen lapsi, joka asui vanhassa talossa vanhempiensa ja nuoremman sisarensa kanssa. Rahavaikeuksissa olevat vanhemmat ottavat taloon vuokralaisen, joka eräänä aamuna ottaa perheen auton ajaa sen syrjäiselle sivutielle ja tappaa sitten itsensä. Samalla hän tietämättään vapauttaa muinaisia voimia, jotka pian alkavat aiheuttaa vahinkoa kylässä.
Hän tutustuu Hempstockin farmilla asuvaan 11-vuotiaaseen Lettieen. Lettie asuu vanhalla farmilla äitinsä ja isoäitinsä kanssa. Lettie rakastaa pihassa olevaa lampea ja kutsuu sitä valtamerekseen. Hempstockin naiset ovat erikoisia ikivanhoja (vaiko ajattomia?) henkilöitä  ja he tuntevat keinot vastustaa pahansuopaa voimaa, joka on päässyt valloilleen.
Kirjan juoni on jännittävä ja kerronta unenomaista ja kaunista.  Kirjan kauhuelementit syntyvät yhdistelmästä mielikuvituksellisia ja kauhistuttavia olentoja ja arkipäivän kauhua, joka syntyy kun kertojalle läheiset ihmiset alkavat käyttäytyä itselleen epätyypillisesti.  Suuri osa kirjan viehätyksestä piilee huolella ja herkästi kuvatuissa henkilöissä.
“The Ocean at the End of the Lane” on suunnattu aikuisille lukijoille, mutta kirjaa voi hyvin suositella melko nuorillekin lukijoille. Gaiman eläytyy sujuvasti lapsen maailmaan.
Aivan mahtava kirja!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti