13. helmikuuta 2014

Poikia ja rakastajia

D.H. Lawrence


WSOY, 1963

Alkuteos: Sons and lovers, 1913

Suomentaja: Anne Brotherius


Sainpa viimeinkin tartuttua tähän klassikkoon. D.H. Lawrencen "Poikia ja rakastajia" oli parempi kuin olin odottanut. Kirja perustuu Lawrencen omaan elämään ja kertoo takertuvasta äiti-poika suhteesta ja itsenäistymispyrkimyksistä.

Paul Morel on työväenluokkaisen perheen poika köyhässä kaivoskaupungissa. Paul on taiteellinen ja herkkä, mutta temperamenttinen poika, jolla on pienestä asti taipumista mielialan heilahteluihin ja melankoliaan. Paulillä on äärimmäisen läheinen suhde äitiinsä, joka on elinvoimainen ja älykäs nainen, joka on avioliittoonsa petyttyään siirtänyt kaiken huomionsa lapsiinsa, joiden suhteen hänellä on paljon kunnianhimosia suunnitelmia.

Paulin kasvettua aikuiseksi hän asuu yhä yhdessä äitinsä kanssa ja nauttii tämän seurasta suuremmin kuin muiden. Samalla hän ei kestä äitinsä paheksuntaa. Paulin rakkaussuhteet kariutuvat suurelta osaksi siksi, että hän ei kykene irroittautumaan äidistään ja koska kaikki naiset häviävät vertailussa hänen äidilleen.

Kirja on sujuvalukuinen, kiinnostava ja tarkkanäköinen henkilöhahmojensa kuvailussa. Pidin kovasti tavasta, jolla Lawrence kuvaa tapahtuma-aikaa ja ympäristöä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti