15. helmikuuta 2014

Noitavaimo ja neitsytäiti - Naisten arki keskiajalta uudelle ajalle

Sari Katajala-Peltomaa ja Raisa Maria Toivo


Atena, 2009

Historiantutkijat Sari Katajala-Peltomaa ja Raisa Maria Toivo ovat kirjoittaneet keskiajan ja uuden ajan alun naiskuvasta. Kirja Noitavaimo ja neitsytäiti perustuu molempien väitöskirjoihin. Kirja on selkeästi kirjoitettu ja popularisoi tiedettä onnistuneesti. Teos on runsaasti ja kiinnostavasti kuvitettu ja joukkoon on ripoteltu tiivistettyjä tietolaatikoita kirjan aiheista.

Pitkään aikaväliin keskiajalta uudelle ajalle mahtui monenlaisia muutoksia. Ei ole olemassa yhtä yhtenäistä naiskuvaa, joka sopisi tälle ajalle. Kun naiskuvaan vaikuttivat vielä erilaiset kulttuuriset olot ympäri Eurooppaa, sosiaaliluokka ja se, ettei kirkolla tai lainsäätäjillä ollut yksimielistä kuvaa naisista, vaan oli olemassa moninaisia naiskuvia, useita eri feminiinisyyksiä.

Kirja näyttää naiset persoonallisina toimijoina ympäristössään. Naiset elivät eri rooleissa - muissakin kuin neitsyen, äidin tai noidan - ja kirkonmiesten kuva ”ideaalisesta naisesta” oli erilainen kuin todellisuus, jossa ihmiset elivät. Stereotyyppisten naisten väliin mahtui koko kirjo naisia, jotka on nostettu esiin historiallisista dokumenteista.

Kirja purkaa kuvaa kristinuskosta yksiselitteisen naisvihamielisenä ja historian pimeistä ajoista, jolloin elämä naisena, ei voinut olla muuta kuin alistumista ja kärsimistä. Raamatun perusteella voitiin luoda monia erilaisia tulkintoja naiseudesta, eivätkä kirkkoisätkään olleet asioista samaa mieltä keskenään.

Noitavainojen syyt olivat moninaisia eivätkä selity pelkällä misogynialla ja naisten vainoamisella.

Kirjan alaotsikon perusteella odotin paljon enemmän kuvausta naisten arkisista töistä ja niiden muutoksista. Kirjoittajat kuitenkin keskittyvät lähinnä erilaisiin ideologisiin suhteisiin ja naisten ja uskonnon suhteeseen. Esimerkeissä naisia kuullaan oikeudenkäynneissä ja kirkon pyhimykseksi julistamiskuulemisissa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti