9. helmikuuta 2014

Lallin perintö

Matti Rautiainen


Nordbooks, 2013


Matti Rautiainen on jyväskyläläinen opettajakouluttaja ja historian ja yhteiskuntaopin pedagogiikan tutkija, jonka esikoisdekkarissa ”Lallin perintö” sekoittuu toisiinsa historiaa, toimintaa ja vallantavoittelua.

Lasse Lehtiö toimii poliisissa salaisissa tehtävissä. Hänen työnsä on tehdä esitutkintaa tapauksissa, joissa suomalaiset ovat mukana ulkomailla tapahtuvissa rikoksissa. Tällä kertaa Lehtiö saa kutsun Italian Orviettoon, jossa opintomatkalla ollut suomalaisopiskelija Jarl Mäklin on kuollut kummallisissa olosuhteissa. Hänet on puettu piispan kaapuun ja surmattu kirveellä. Rikospaikan lähettyviltä löytyvät johtolangat viittaavat piispa Henrikin legendaan. Uhri näyttää kuuluneen muinaisia suomalaisia ihailleeseen salaseuraan.

Vaikka Lehtiö ei yleensä toimi tutkijana tapausten myöhemmissä vaiheissa, määrätään hänet selvittämään rikosta myös Suomessa. Tutkimusten jatkuessa Lehtiö saa avuksi tutkimuksiin naisystävänsä, historianopettaja Riitta Vanhasen, jonka historian ja kulttuurin tuntemus on suureksi avuksi murhaajan jättämiä vihjeitä tutkittaessa. Lehtiö ja Vanhanen joutuvat itsekin tulilinjalle murhaajan kissa ja hiiri – leikissä.

Lopussa tapahtumia on paljon ja juoni etenee vauhdikkaasti. Lopputulos on hiukan sillisalaattimainen ja moni asia jää selvittämättä. Kirjan lopussa olisi pitänyt tapahtumat sitoa paremmin yhteen.  Rikollisten motivaatio jää huonosti kuvatuksi. Kokonaisuudessaan ”Lallin perintö” on silti mukava dekkari. Lehto ja Vanhanen ovat kiinnostava etsiväkaksikko.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti