20. joulukuuta 2013

Haudan takaa

Anna Jansson


Gummerus, 2013

Alkuteos: När skönheten kom till Bro

Suomentaja: Sirkka-Liisa Sjöblom


Kustantajan kuvaus kirjasta:

Elokuisessa Gotlannissa vietetään keskiaikaviikkoa. Roolipelejä harrastava ryhmä tapaa öisin kirkon raunioilla, ja esityksen keskiössä on 1100-luvulta peräisin oleva kaksoishauta: murhattujen vanhan miehen ja nuoren naisen lepopaikka. Nuorta naista esittävän kauniin 16-vuotiaan Malvan on vietettävä yö haudassa ja noustava sieltä omin voimin ylös.Kun Malva katoaa salaperäisesti, Maria Wern saa jutun tutkittavakseen. Tytön isä on huolissaan. Näytelmäryhmää johtaa opiskelija Botel Hellsten, joka on lumoutunut Malvan kauneudesta ja haudan salaisuudesta. Onko Botelilla jotain tekemistä Malvan katoamisen kanssa, vai löytyykö syyllinen jostain ihan muualta kuin näytelmäryhmästä?Kun rannalta löydetään kuollut nainen, mysteeri mutkistuu entisestään. Naisen kuolema voi olla onnettomuus, tai sitten se on jotain ihan muuta. Maria Wernin on selvitettävä langat historian, nykyajan ja fantasian yhä monimutkaisemmaksi käyvästä vyyhdistä.


Uusin Maria Wern -dekkari on Anna Janssonia parhaimmillaan. Gotlanti, hieman historiaa, kiinnostavia henkilöhahmoja, ihmissuhteita sekä perhe-elämää ja sen yhteensovittamista työn kanssa.

Tapahtuvat sijoittuvat Gotlantiin keskiaikaviikolle. Kirjassa on niin paljon tapahtumia ja henkilöitä, että juonta on vaikea tiivistää. Maria Wern on tutkinnassa melko sivussa, sillä hän on tuttu eräiden tapaukseen sotkeutuneiden henkilöiden kanssa. Maria tekee hieman yksityisiä tutkimuksia ja suurelti juoni seurailee muita kertomuksen henkilöitä. 

Jännitys säilyi lähes loppuun saakka ja olin aika yllättynyt siitä, kuka osoittautui murhaajaksi. 

Plussaa myös siitä, ettei liian suuri osa kirjasta mene Maria Wernin rakkausasioiden pohtimiseen, vaikka niitä ei ole täysin poiskaan jätetty.

Laatudekkari.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti