19. elokuuta 2013

Ujostelemattomat - Kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa

Kirsi Vainio-Korhonen


WSOY, 2012

Kirsi Vainio-Korhosen ”Ujostelemattomat” voitti Vuoden tiedekirja-palkinnon 2012. Kirja kertoo Suomen ensimmäisistä koulutetuista kätilöistä. Kätilökoulutus aloitettiin 1700-luvulla Tukholmassa, jonne monet suomalaisnaiset matkasivat opiskelemaan. Koska kouluttautuminen vaati hyvää ruotsin luku- ja kirjoitustaitoa lähtivät oppiin lähinnä porvarisnaiset.

Kätilön työsarka oli monipuolinen. Kätilöt joutuivat usein todistamaan oikeudessa erilaisissa alaansa liittyvissä tapauksissa. He olivat virkamiehiä, joiden todistukseensa luotettiin ja näin ensimmäisiä naisia Suomessa, jotka käyttivät auktorisoitua valtaa. Kätilöille myös maksettiin verrattain hyvin, jopa erittäin hyvin, jos he pääsivät yläluokan suosioon.

Kätilöksi pyrkivän piti olla opinhaluinen, järkevän ujostelematon ja jumalaa pelkäävä. Lisäksi hänen oli oltava aviossa tai leski, joka oli itsekin jo synnyttänyt ainakin yhden lapsen. Kätilöiden historian lisäksi kirja kertoo raskauteen ja synnytykseen liittyvistä tavoista ja vanhoista uskomuksista. Samalla piirtyy mielenkiintoinen ajankuva 1700-luvun Suomesta. 

Kirja piti mielenkiinnon yllä loppuun saakka. Suosittelen.
Hyvä arvio kirjasta täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti