2. elokuuta 2013

Operaatio Aamutähti

Peter O´Donnell


Jalava, 2012

Aluteos: The night of Mornigstar

Suomentaja: Veli-Pekka Ketola

”Operaatio Aamutähti” on 11. osa Modesty Blaise –sarjassa. Alkuperäisteos ilmestyi jo 1982, mutta suomennos ilmestyi vasta viime vuonna. Olen lukenut suurimman osan sarjan kirjoista ja pitänyt niistä, joten oikein iloinen löytäessäni tämän kirjastosta. Tässä kirjassa on kaikki ne elementit, joita olen Modesty Blaise -kirjoilta oppinut odottamaan. Runsaasti mielenkiintoisia yksityiskohtia, taisteluita epätavallisin asein, vankeus ja ihmeellinen pako, kahjoja rikollisia sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Erinomainen vakoilujännäri pitää otteessaan alusta loppuun asti.

Kirja alkaa ajalta jolloin Modesty lopetti Verkoston ja vetäytyi eläkkeelle 25-vuotiaana. Rauhallinen elämä ei kuitenkaan onnistu Modestyltä tai hänen oikealta kädeltään Willie Garvinilta. He ajautuvat vastustamattomasti vaarallisiin tilanteisiin kuin konna hunaja-ansaan tai Karhukoplan veli 176–761 luumupurkille.

Kun vanha vihamies menneisyydestä lähettää palkkamurhaajan Modestyn perään, alkaa tämä tutkia tapausta. Modesty huomaa pian, että operaatioon on sekaantunut myös vanha ystävä, joka kaipaa pelastamista. He pääsevät kansainvälisen terroristiryhmän jäljille ja pian on Modestyn ja Willien kaksin pysäytettävä operaatio Aamutähti, joka uhkaa koko Euroopan rauhaa.

Hauskaa näissä kirjoissa on, että ne tapahtuvat ajalla ek (ennen kännyköitä), jolloin puhelin autossa oli ylellisyyttä, Neuvostoliitto oli yhä voimissaan ja maailma suurempi kuin nykyään. Modesty Blaise ja Willie Garvin ovat kiehtovia hahmoja, tosin mielikutuksellisen täydellisiä, Peter O´Donnell on kuitenkin vienyt epärealistisuuden niin pitkälle, että se on hauskaa ja viihdyttävää. Tykkäsin kovasti!!! Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti