17. heinäkuuta 2013

Vegestan - kasvisruokaa Lähi-idästä

Sally Butcher


Moreeni 2012

Alkuteos: Veggiestan – A Vegetable Lover’s Tour of the Middle East

Suomentaja: Kiti Szalai


Olen usein hypistellyt tätä kirjaa kirjakaupassa huokaillen sen herkullisten kuvien äärellä. Vihdoin sain lainattua sen kotiinkin. ”Vegestan” on Sally Butcherin kirjoittama keittokirja, jossa on runsaasti erilaisia kasvisruokareseptejä Lähi-idästä. Reseptejä on eri puolilta Arabian niemimaata ja itäisen Välimeren aluetta. Ruokalajit ovat matkanneet ihmisten mukana ja ruokakulttuurit ovat ottaneet vaikutteita toisiltaan. Alueella on omaleimainen kasvisruokaperinne. Reseptit eivät ole vegaanisia, vaan niissä käytetään maitotuotteita ja munia. Sally Butcher on entinen kokki, joka omistaa yhdessä iranilaisen miehensä kanssa Persepolis nimisen ruokatarvikekaupan Lontoossa.

Ihastuin ”Vegestaniin” entistä enemmän, kun minulla oli aikaa lukea sitä. Kirja on tiivis paketti ruokakulttuuria ja reseptejä. Kuvia voisi olla enemmänkin. Reseptejä ei ole lähdetty helpottamaan ja länsimaistamaan vaan kokkaaja saa tehdä sen itse. Jotkin ruoka-aineet esimerkiksi pekmez-siirappi ja hajupihka eivät ole ainakaan Suomessa ole ihan helposti löytyviä. Ja mitä ihmettä on maustenigella?


Omat lempireseptini ovat turkkilainen lämmin jugurttikeitto korianterimykyjen kera, hedelmä-pähkinätäytteiset soijapyörykät ja pinaatti-aprikoosi-bulgur salaatti. Myös leipä- ja piirasreseptit ovat kiinnostavia, oikeastaan kaikki reseptit kirjassa ovat. Hankkisin ”Vegestanin” mielelläni itselleni.
Lisätietoja täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti