5. heinäkuuta 2013

Unelmieni mies

Curtis Sittenfield


WSOY, 2007

The Man of My Dreams

Suomentaja: Ulla Lempinen

”Unelmieni mies” on nuoren naisen kasvutarina. Kirjassa ei ole varsinaista juonta, mutta lyhyesti sen sanoma on, että katseen siirtäminen pois omasta navasta muihin ihmisiin auttaa elämän haltuun ottamisessa paljon paremmin kuin unelmien miehen löytäminen.

Kirjan alussa 14-vuotias Hannah, joka on kasvanut kodissa, jonka ilmapiiriä isän raivonpuuskat säätelivät,  asuu väliaikaisesti tätinsä luona, sillä vanhemmat ovat keskellä eroprosessia. Yliopistossa Hannah opiskelee tunnollisesti, menee aikaisin illalla nukkumaan yskänlääkkeen voimalla ja istuu viikonloput huoneessaan. Elämässä Hannah on sivustakatsoja. Hän jää yrityksistään huolimatta yksinäiseksi ja ulkopuoliseksi. Ystävien saaminen on vaikeaa eikä Hannah usko koskaan löytävänsä poikaystävää. Hannah analysoi tekemisiään armottomasti. Hän tarkkailee muita ihmisiä ja tekee heistä osuvan kriittisiä havaintoja.


Aikanaan Hannah löytää myös poikaystäviä, mutta jokainen heistä osoittautuu siksi vääräksi mieheksi. Serkkunsa Figin poikaystävässä Henryssä näkee Hannah sielunkumppaninsa, mutta edes Henryn ja Figin erottua, ei aika ole heille koskaan oikea. Vuosien tuskailun, itseanalysoinnin ja terapian jälkeen Hannah löytää sattumankaupalla suunnan elämälleen.

Curtis Sittenfeld kirjoittaa hyvin ja kuvaa ihmissuhteita taitavasti. Silti kirjaan olisi toivonut lisää syvyyttä, saman asian vatvominen hiukan kyllästytti. Curtis Sittenfeld on kuulemma kirjoittanut "Unelmieni miehen" samaan aikaan kuin aiemmin julkaistun romaaninsa "Prep". Ehkäpä tämä jäi siksi hiukan ohueksi? Huolimatta pienistä puutteistaa on "Unelmieni mies" lukemisen arvoinen kirja. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti