7. heinäkuuta 2013

Merenneito tavaratelineellä : teetarinoita


Ulrika Ylioja


Like, 2013


”Merenneito tavaratelineellä” on aikuisten kuvakirja, jossa on 24 tarinaa. Kuvat ovat punamustaharmaita ja niihin on liitetty pieni teksti, ei aivan runo, joka maalaa kuvan teehetkestä. Kuva ja teksti ovat tasapainossa ja muodostavat kauniin kokonaisuuden. Teehetkissä heijastuvat elämän sirpaleet. Teetä juodaan mm. Pariisissa, Intiassa ja Juupajoella. Ulrika Ylioja onnistuu kertomaan kokonaisen tarinan vain muutamin sanoin.
Treffit Raymondin kanssa: hän joi pelkkää mustaa teetä. Kermaa ja sokeria! Jätin Moritzin hänen vuokseen, jätin puutalo yksiön, koirilta kuulostavat naapurit ja punaisen pehtooripannun. Myöhemmin kadun, ehkä.

Ulrika Yliojan pienet teetarinat ovat aiemmin ilmestyneet sarjana Helsingin sanomien Nyt-liitteessä. Muistan niitä sieltä silloin tällöin lukeneeni, mutta vasta kirjana luettuina ne tekivät vaikutuksen. Syytän tästä joka aamuista kiirettä. Tarinat tekivät paljon suuremman vaikutuksen kun niitä saattoi lueskella rauhassa sohvanpohjalla yksi toisensa jälkeen. Kiinnostava on myös kirjan lopussa oleva lista kirjassa esiintyvistä teelaaduista. Esimerkiksi Phu Tho on:
Vihreä tee naisille, jotka kulkevat omia polkujaan. Maussa lootusta ja suloista, huumaavan makeaa lakritsia. Maailma on avoin kuin matkustus junan katolla.
Jep, Phu Tho meni ainakin minun teelistalleni.

Suosittelen teehen höpsähtäneille. Ihana teekirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti