29. kesäkuuta 2013

Vaimo 22

Melanie GideonGummerus, 2013

Alkuteos: Wife 22

Suomentaja: Paula Takio


Alice Buckle potee keski-iän kriisiä. Avioliitto Williamin kanssa on väljähtänyt ja lapset tuottavat huolta. Osa-aikatyössään ilmaisutaidon opettajana Alice tuntee polkevansa paikallaan. Lisäksi nyt 45-vuotiaana Alice on elänyt pidempään kuin äitinsä. Alice heittäytyy kriisiin ja etääntyy perheestään ja ystävistään. Hän on jonkin sortin nettiriippuvainen ja käy jatkuvasti tarkistamassa Facebookiin tullut uusia päivityksiä.

Eräänä päivänä Alicen sähköpostiin tulee kutsu osallistua anonyymiin avioliittotutkimukseen. Nimimerkillä Vaimo 22 Alice aloittaa kysymyksiin vastaamisen ja sähköpostien vaihdon Tutkija 101 kanssa. Vähitellen kirjeenvaihto muuttuu yhä flirttailevammaksi ja Vaimo 22 ja Tutkija 101 alkavat myös keskustella Facebookissa (erikseen tätä varten tehdyillä tileillä).  Yhteydenpidosta tulee Alicelle yhä tärkeämpää samalla kun tunnelma kotona kiristyy.

Pelkkänä avioliittotarinana kirja ei kuitenkaan kantaisi kovin pitkälle, mutta kirjassa käsitellään myös somea ja miten ihmisen identiteetti voi olla hyvinkin erilainen verkossa ja tosielämässä. Myös Alicen suhdetta lapsiinsa käsitellään kiinnostavasti. Minusta Alicen ja Tutkija 101 ”romanssi” ei ollut kovinkaan uskottava. Eikä kirjailija tavoita heidän kirjeenvaihdossaan aidon flirttailevaa sävyä. 

Melanie Gideon kirjoituksessa vaihtelevat suora kerronta ja Alicen vastaukset tutkimusvastaukset. Lisäksi tarinaa jäsennetään Google-hauilla, Facebook-päivityksillä ja sähköposteilla. ”Vaimo 22” on hyvin kirjoitettua avioliitto chick-litiä. Loppuratkaisu oli pettymys. ”Vaimo 22” on nopealukuinen ja hauska. Se on yksi kiinnostavimpia chick-lit kirjoja, joita olen vähään aikaan lukenut.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti