27. kesäkuuta 2013

Sysimetsä

Colin Meloy


Kuvittaja: Carson Ellis


Otava, 2012

Alkuteos: Wildwood

Suomentaja: Peikko Pitkänen


Eräänä ihan tavallisena päivänä Pruen ollessa ulkona veljensä kanssa tapahtuu kummia. Valtava varisparvi kaahaa taivaalta ja kaappaa vauvan mukaansa kiikuttaen pojan tiettömään korpeen, paikkaan jossa kukaan ei käy. Pruen valtaa kauhu, mitä vanhemmat sanovat, kun kuulevat veljen häviämisestä. Niinpä hänen täytyy yrittää pelastaa veljensä ja lähteä kotikaupunkiaan reunustavaan synkkään metsään. Onneksi Pruen luokkatoveri Curtis huomaa, että jotain outoa on tekeillä ja lähtee Pruen mukaan. Metsä ei tietenkään ole mikään tavallinen metsä vaan siellä on puhuvia eläimiä, vallankumouksellinen kojoottiarmeija kauniine johtajineen, ryöväreitä, kasvien kanssa kommunikoivia mystikoita ja byrokraattinen ja salaisen poliisin pelossa elävä Etelämetsän valtakunta. Metsässä eletään sodan kynnyksellä. Ehtivätkö Prue ja Curtis palauttaa rauhan Sysimetsään ja pelastamaan Pruen veljen?

”Sysimetsä” on vauhdikas ja hauska nuorten fantasiaromaani, joka nojaa vahvasti lastenkirjojen kerrontaperinteeseen. Suosittelisin kirjaa varhaisnuorille ja vanhemmillekin fantasiasta pitäville lukijoille. Nuoremmille ja herkemmille lukijoille kirjan väkivaltaiset kohtaukset voivat olla liikaa. Hiukan kirjassa ärsytti se, että kirjailija yritti tuoda varhaiskypsiin ja fiksuihin henkilöihinsä lapsellisuutta melko kömpelösti.


”Sysimetsä” on jännittävä fantasiakertomus, joka kulkee vauhdikkaasti eteenpäin. Mukana on paljon kiinnostavia yksityiskohtia ja henkilöitä. Pientä miinusta tulee omaperäisyyden puutteesta ja henkilökuvauksen pinnallisuudesta. Kirjailijan vaimon Carson Ellisin kuvitus on hieno. Kaikkiaan mukava lukukokemus.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti