30. kesäkuuta 2013

Punaisten lyhtyjen kaksoset


Martine & Louise FokkensAlkuteos: Ouwehoeren : verhalen uit de peeskamer

Suomentaja: Sari Hellsten

Minerva, 2012


Vuonna 2011 ilmestyi Gabrielle Provaasin ja Rob Schröderin ohjaama dokumenttielokuva ”Meet the Fokkens”, joka kertoi vuosikymmenet Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella työskennelleistä kaksosista Martine ja Louise Fokkensista. Dokumenttia tehdessä eivät kaikki jutut mahtuneet mukaan. Ylijääneistä jutuista koostettiin ”Punaisten lyhtyjen kaksoset” kirja. Kirja koostuu lyhyistä anekdooteista, joissa sisarukset toimivat kertojina vuorotellen. Louise kertoo enemmän heidän uransa alkuajoista kun taas Martinen anekdootit keskittyvät nykypäivään ja erilaisiin asiakkaisiin. Asiakkaisiin mahtuu monenlaisia tyyppejä, ja heihin sisarukset suhtautuvat hyväntahtoisen kohteliaasti.

Martine ja Louise ovat identtiset kaksoset. Tytöt syntyivät vuonna 1942. Prostituioiduksi Louise ryhtyi aikanaan väkivaltaisen aviomiehensä painostuksesta. Martine toimi ensin bordellin siivoojana ja siirtyi myöhemmin prostituutioon talousvaikeuksien pakottamana. Molemmilla sisarilla on lapsia. Louisen lapset otettiin huostaan joksikin aikaa, mikä oli prostituoituina työskentelevien naisten tavallinen kohtalo. Sisarukset sanovat olleensa kotona tyypillisiä ruokaalaittavia ja huolehtivia juutalaisäitejä. Myöhemmin Fokkensin sisarusten vanhemmat auttoivat lastenhoidossa. Heille Martinen ja Louisen työ oli järkytys, mutta he oppivat elämään asian kanssa ja olemaan tuomitsematta tyttäriään.

Tarinoiden sävy on jutustelevan kevyt ja tunteilematon. Martine ja Louise suhtautuvat työhönsä kursailemattomasti ja arkisesti. Heidän asenteensa on positiivinen ja humoristinen. Prostituution varjoisammat puolet nousevat puheeksi puolihuolimattomasti, eikä niissä jäädä vellomaan. Kiintoisinta kirjassa on se, miten Amsterdamin punaisten lyhtyjen alue on muuttunut niiden 50 vuoden aikana, jona sisarukset työskentelivät siellä. Heidän aloittaessaan työt 60-luvulla lähes kaikki alueella työskentelevät olivat hollantilaisia. Työ oli laillista ja säädöksiä oli vähemmän kuin nykypäivänä. Vaikka bordellin pito oli luvallista, oli sallittua omistaa vain yksi bordelli. Nykyisin suurin osa bordelleista on vain muutamien toimijoiden omistuksessa ja yksityisyrittäjyys on vaikeaa. Alueella on paljon ulkomaalaisia ja hinnat on poljettu alas. Ihmiskauppa, päihteet ja kielitaidon puute sekä vieraaseen kulttuuriin sopeutumisen vaikeus ovat muuttaneet alueen paljon rankemmaksi ja vaarallisemmaksi aikojen kuluessa. Fokkensin sisarukset ovat työskennelleet paljon prostituoitujen aseman parantamiseksi, mutta tästä ei kirjassa puhuta.

Kirja nousi ilmestyttyään Hollannin best-seller –listalle. Tyyliltään se on hieman selostava ja irrallinen, mutta hauska. Kirjan tärkein anti on sen vetoomus suvaitsevaisuuden puolesta. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti