20. kesäkuuta 2013

Kigalin kakkukauppa muuttaa

Gaile ParkinTammi, 2013

Alkuteos: When Hoopoes go to Heaven (2012)

Suomentaja: Annukka Kolehmainen


Gaile Parkin on kirjoittanut ihastuttavan ja lämminhenkisen teoksen, josta jäi lukemisen jälkeen hyvä mieli, vaikka siinä käsitellään vaikeitakin asioita."Kigalin kakkukauppa muuttaa" on itsenäinen jatko-osa romaanille "Kigalin kakkukauppa," joka kertoi elämästä sisällisodasta toipuvassa Ruandassa.

"Kigalin kakkukauppa muuttaa" kirjassa ollaan siirrytty Swazimaahan, jonne tansanialainen Tungarazan perhe on muuttanut isoisä Piuksen työn mukana. Angel ja Pius Tugaraza kasvattavat viittä lastenlastaan, menetettyään omat lapsensa. Kertojana toimii Benedict Tungaraza, joka on omissa oloissaan viihtyvä hiljainen ja eläimiä rakastava poika.  Perheen vanhimpana poikana 10-vuotias Benedict tuntee vahvasti olevansa vastuussa perheestä. Isoäiti Angelin kakkuleipomolle ei riitä asiakkaita ja Benedict yrittää miettiä, miten saada Angelille lisää tilauksia. Benedictin ansiosta Angel alkaakin tehdä yhteistyötä hautaustoimisto Ubuntun kanssa. Hän tekee hautajaisiin persoonallisia kakkuja, jotka muistuttavat vainajan elämästä.

Gaile Parkin piirtää kuvan ihmisten arkielämästä AIDS:in runtelemassa Swazimaassa. Kirja ei syvenny aiheisiinsa vaan luo kokonaiskuvan yhteisön ihmisten kohtaloista. Tämä ja lapsen näkökulma tuovat etäisyyttä rankempiin aiheisiin. Gaile Parkin kuvaa kauniisti Swazimaan luontoa. Kokonaisuudessaan kirja on positiivinen ja toivoa antava.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti