4. kesäkuuta 2013

City of Sin: London and Its Vices

Catherine Arnold


Simon & Schuster, 2010


Catherine Arnold kirjoittaaa Lontoon paheellisemmasta puolesta kautta historian. Arnold käsittelee kirjassaan ensisijaisesti prostituutiota, mutta aiheisiin kuuluvat mm. pornografiset julkaisut, kuuluisat kurtisaanit ja eri aikojen skandaalit. Paheellisen Lontoon historiassa kauppa ja seksuaalisuus ovat kulkeneet tiukasti käsi kädessä.

Tarkastelu aletaan roomalaisajoista, jolloin legioonalaisten viihteeksi tuotiin kaupunkiin orjia prostituoiduiksi imperiumin joka kolkalta, ja päättyy 60-luvun svengaavaan Lontooseen ja Belle du Jourin nostattamiin otsikoihin. "City of Sin" kertoo myös homoseksuaalisuuden asemasta yhteiskunnassa historian eri aikoina. Kirjassa kuvataan myös Elizabethin ajan pahamaineisia teattereita, Hell Fire Clubia ja Oscar Wilden oikeudenkäyntiä.

Kahdentuhannen vuoden mahduttaminen alle 400 sivuun on haastavaa. Kirja antaa hyvän yleiskuvan, mutta yksityiskohtaisempi tarkastelu jää mahdottomaksi. Kirjaan on koottu monia värikkäitä anekdootteja aiheesta. Arnold kertoo Lontoon historian seksityöläisen kantilta katsottuna hauskaan ja viihdyttävään tyyliin.

Historian kuluessa asiat muuttuivat moneen kertaan ja silti pysyivät samoina. Parittajat väijyivät uusia työntekijöitä, lainsäätäjät ja filantroopit ja papit yrittivät vuoroin hävittää prostituution Lontoosta huonoin tuloksin ja suurimmalle osalle prostituoituja elämä oli kurjaa, mutta aina pinnalle ja yleiseiksi puheenaiheeksi nousi muutamia menestyjiä kuten Nell Gwyn, Charles II rakastajatar.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti