3. toukokuuta 2013

Sudenmorsian: hiidenmaalainen tarina

Aino Kallas


Otava 2008


Aino Kallaksen Sudenmorsian julkaistiin vuonna 1928. Kallas on kirjoittanut kirjan vanhahtavalla balladimaisella tyylillä. Kirjan kieli ja tunnelma mukailevat vanhoja kronikoita niin hyvin, että lukija on unohtaa, ettei lue aitoa 1600-luvun kertomusta. Kuitenkaan ei Kallas ole pyrkinyt autenttiseen vanhaan kielenkäyttöön vaan luonut aivan oman tyylinsä. Kallaksen kieli on kaunista ja musikaalista. Se tekee Sudenmorsiamesta omaperäisen ja valloittavan lukukokemuksen.

Tapahtumat sijoittuvat Hiidenmaalle, 1600-luvun Virolaiseen maalaiskylään. Sudenmorsian kertoo Aalosta, metsänvartija Priidrikin vaimosta, joka on päivisin lempeä ja hiljainen nainen, mutta öisin hän muuttuu ihmissudeksi ja karkaa juoksemaan sutena metsään.  Sutena Aaloa vetää metsään daimoni, jonka kutsun edessä hän on voimaton. Metsässä sutena juostessaan Aalo on vapaa, hänestä tulee yhtä ympäröivän luonnon kanssa. Sudenmorsian on tarina intohimosta ja kielletystä rakkaudesta. Lyhyeen tarinaan mahtuu paljon eri tasoja, pienen pitäjän uskonnollisuus ja taikausko, noitavainot, rakkaus ja petos, vapaus ja kuolema.

Kirja imaisi heti mukaansa. Luin Sudenmorsiamen kuin hypnotisoituna enkä kyennyt laskemaan sitä käsistäni ennen kuin olin päässyt loppuun saakka. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti