29. toukokuuta 2013

Leviatan

Paul Auster

Tammi / Keltainen kirjasto, 1994


Alkuteos: Leviathan, 1992

Suomentanut: Jukka Jääskeläinen
Paul Austerin "Leviatan" on kirjailijan kertomus kirjailijasta, joka kirjoittaa toisesta kirjailijasta. "Leviatanin" päähenkilö Peter Aaron on amerikkalainen kirjailija, menestynyt muttei nerokas. Peter Aaron kirjoittaa kirjaa ystävästään kirjailija Benjamin Sachsista, joka on kuollut räjäytettyään itsensä tienvierellä Wisconsinissa.

Peter Aaron alkaa kirjoittaa ystävästään tämän kuoltua; hän muistelee ja yrittää ymmärtää, mitä tämän elämässä oli tapahtunut. Benjamin Sachs oli aina kahdesta miehestä idealistisempi ja kiihkeämpi. Hänen pettyessään maailmaan oli pudotus sitäkin dramaattisempi. Elämänsä aikana Benjamin Sachs kirjoitti valmiiksi vain yhden romaanin. Peter Aaron on aina ihaillut ystäväänsä ja uskonut, että jos tämä vielä kirjoittaisi, tuloksena voisi olla jotain suurta.

Aaron ja Sachs ovat erovaisuuksistaan huolimatta hyviä ystäviä. Toinen on järkevä, sopeutuvainen ja vastuuntuntoinen ja toinen impulsiivinen, karismaattinen ja idealistinen. Miehet tutustuvat toisiinsa nuorina kirjallisuusillassa, johon ei saavu ketään muita. Siitä alkaa ystävyys, joka kestää lopun ikää huolimatta siitä, että elämä vie heitä eri suuntiin ja välillä kuluu pitkän aikaa yhteydenpidon välillä.

Benjamin Sachs kirjoitti ainoan kirjansa vankilassa kieltäydyttyään lähtemästä sotimaan Vietnamiin. Myöhemmin hän elättää itsensä kirjoittamalla lehtijuttuja ja esseitä. Ajan kuluessa ilmapiiri Yhdysvalloissa muuttuu ja Sachs huomaa, että hänen ajatuksilleen on ilmassa entistä vähemmän vastakaikua. Pettyneenä yhteiskuntaan ja itseensä Sachs syöksyy olemassaolon kriisiin, jonka seurauksena hän eroaa vaimostaan Fannystä ja pakenee yksinäisyyteen. Myöhemmin hänestä tulee hiukan pateettinen anarkisti, joka kulkee pitkin Yhdysvaltoja räjäyttelemässä Vapaudenpatsaan kopioita.

Kirjan pääteemana on vapaus. Vapaus voi olla kaoottista ja vaarallista, mutta se on taistelemisen arvoista.Vapaudenpatsas edustaa amerikkalaisia arvoja: demokratiaa, vapautta ja tasa-arvoa. Benjamin Sachs haluaa herättää ihmiset huomaamaan, että näitä arvoja ei toteuteta Amerikassa käytännössä. Railo ideaalin ja käytännön välillä on liian suuri.  Benjamin Sachs varoo aina aiheuttamasta vaaraa ihmisille, ainoa ihminen, jonka hän terroristin urallaan tappaa on hän itse. Hänellä ei ole myöskään suurta sanomaa, jota välittää ihmisille teoillaan. Hän haluaa amerikkalaisten heräävän ja katsovan itseensä sekä tekemään jotain asioille, jotka eivät ole kunnossa.

 "Leviatanin" juonesta on vaikea kertoa, tapahtumia ja ihmisiä on paljon. Ensin kirjaan oli hiukan vaikea päästä mukaan, mutta alkuun päästyäni luin innokkaasti ja pidin kirjasta koko ajan enemmän. Pari kertaa oli lukeminen keskeytettävä ja palattava takaisin, jotta pysyi varmasti mukana tarinan yksityiskohdissa, joita on paljon. Juonta tärkeämmäksi nousee Paul Austerin tapa keriä auki henkilöhahmonsa ja paljastaa heidän toimiensa takana olevat monisyiset motiivit.

Erittäin kiinnostava kirja. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti