4. toukokuuta 2013

Kirjat, jotka jäivät kesken

Olen huono jättämään kirjoja kesken. Se on taito, joka kiireen keskellä kehittyy. Joskus on vain pakko priorisoida ajankäyttönsä ja todeta, mihin ei kerta kaikkiaan jää aikaa. Valkoinen kirahvi listasi omat kesken jääneet kirjansa. Pysähdyin miettimään, mitä minulta on jäänyt kesken. Ensimmäisinä tulivat mieleen nämä: 

Kadonnutta aikaa etsimässä / Marcel Proust

Tätä en saanut luettua millään. Pääsin hädin tuskin siihen kuuluisaan madeleine-leivos kohtaukseen saakka.  Täytyy myöntää, että tämän lukeminen oli tuskallista suossa tarpomista. Vähän lohduttaa, että tiedän tämän jääneen kesken monilta muiltakin. Luin kyllä vanhaa suomennosta. Olen kuullut kehuja Annikki Sunin 2007 valmistuneesta suomennoksesta. Ehkä uusi käännös helpottaisi lukemista?

 Odysseus / James Joyce

Tämäkin klassikko jäi kesken. Aloitin uudestaan ja uudestaan, mutta jäin aina jumiin jo ensimmäisen luvun alussa.

Ystävät hämärän jälkeen / John Ajvide Lindqvist

En yleensä pidä itseäni kovin herkkänä lukijana, mutta minusta tämä kirja oli hirvittävän ahdistava. Tuntui kuin olisi ollut lyijypallo vatsassa. Ahdistavuus ei johtunut pelkästään väkivallasta vaan yleisestä tunnelmasta. Olen nähnyt kirjaan perustuvan elokuvan, enkä oikein pitänyt siitäkään.

Kuolleet sielut /  Nikolai Gogol

Olin kuolla ikävystymiseen. Edes uteliaisuus siitä, miksi Tšitšikov keräsi sieluja ei saanut minua jatkamaan lukemista. Tiedän kyllä, että tämä on klassikko, jota ihailijat pitävät tarkkanäköisenä ja humoristisena ihmiskuvauksena. Tunnen aina huonoa omatuntoa siitä, että en vain saa tätä luetuksi.

Sieppari ruispellossa / J.D. Salinger

En oikeastaan edes muista, miksi tämä jäi kesken. Jostain syystä ei vain napannut, enkä ole saanut aikaiseksi antaa kirjalle uutta tilaisuutta.

Tuntematon sotilas / Väinö Linna

Tiedän, että Tuntematon sotilas kuuluu jokaisen suomalaisen yleissivistykseen. Pitää tietää, kuka on   Rokka ja mikä on sokka, ja että sodassa ei ole glamouria tai kunniaa. Tuntematon sotilas ei kiinnosta minua vähääkään. Minulle joutuisi maksamaan aikamoisen rahasumman, että suostuisin lukemaan tämän, enkä jaksa edes tuntea huonoa omaatuntoa asiasta.                              


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti