21. toukokuuta 2013

Ekoloogiset


Cyril Pedrosa


WSOY, 2011

Suomennosvalikoima ranskankielisistä albumeista
Autobio ja Autobio 2.

Suomentanut: Saara Pääkkönen


Ranskalaisen Cyril Pedrosan "Ekoloogiset" sarjakuva-albumi on kooste kahdesta omaelämänkerrallisesta albumista (Autobio & Autobio 2). "Ekoloogiset" sisältää lyhyitä episodeja Pedrosan perheen elämästä keveän (itse)ironisella otteella.

Ekoelämä ei ole aina helppoa. Perheen ekohenkistä elämää hankaloittavat ympäristön ihmiset ja ekoelämän epäloogisuus. Suurimmat vaikeudet syntyvät kuitenkin omasta mukavuudenhalusta ja ympäristöystävällisten tuotteiden kalliiden hintojen aiheuttamasta riesasta. Arkisia ongelmia tuottavat mm. kierrätys, autoilu ja reilun kaupan heppoiset luomupuuvillakassit.

Perheessäkin tehdään kompromisseja, kun isä lipsahtaa ostamaan säilykenakkeja ja äiti päättää alkaa käyttää pesupähkinöitä, jotka jättävät vaatteisiin tahroja. Perheen lapset osallistuvat ekoelämään innolla ja luontevuudella, jota aikuinen voi vain kadehtia. Tikkana lapset myös huomaavat kaikki epäloogisuudet, joihin vanhemmat lipsahtavat. Pedrosa kuvaa nasevasti perhe-elämän arkea ja ihmissuhteita. Sarjakuvan avulla Pedrosa lähestyy aihettaan huumorilla ja oman epätäydellisyytensä hyväksyen.

Minusta "Ekoloogiset" oli ihanan hauska sarjakuva. Osaamatta aivan täsmentää miksi, on minussa Cyril Pedrosan tyylissä ja kerronnassa jotain hyvin ranskalaista. Kirjan kuvitus on ihanan värikäs ja letkeän luonnosmainen. Kuvituksessa on paljon pieniä yksityiskohtia, joista tärkeimpiä Pedrosa korostaa näppärin visuaalisin keinoin.

Pidin kovasti tästä sarjakuvasta ja mielestäni olisi WSOY voinut julkaista "parhaiden palojen" sijaan Pedrosan molemmat albumit kokonaisuudessaan.
Cyril Pedrosa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti